Het is maar een voorbeeld, 11 september 2001. Iedereen weet nog waar ie was toen die vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. Toch?

Geen idee

Ik weet dat dus niet. En dat vinden veel mensen vreemd. Ik denk dat ze dat vinden omdat de majority het wel lijkt te weten; “Oh ja ik weet het nog precies, ik was…”. Dat is oké natuurlijk, maar omdat het vaak met een logische bravoure gebracht wordt, krijg ik als niet-weter het gevoel dat er iets aan mijn gevoelsleven mankeert. Zou het mij niet genoeg geraakt hebben? Nee, dat is niet zo. Een ander voorbeeld om dat te ondersteunen: Avicii. Ik was echt een beetje van mijn padje af toen ik hoorde dat hij zelfmoord had gepleegd. Wekenlang las en bekeek ik alles wat daar mee te maken had. Hoe kon het dat iemand met zoveel mensen en mogelijkheden om zich heen toch niet in het leven vond of kon geven wat hij wilde? Maar als je mij nu vraagt waar ik was toen ik dat nieuws hoorde… Geen idee!

NOS-er

En eigenlijk vind ik dat niet raar, maar juist best wel logisch. Of, om het mezelf nog maar eens extra comfortabel te maken, ik vind het zelfs gezond niet-narcistisch. Want wat is de relatie tussen mij en iedere grote gebeurtenis op aarde? De wereld draait niet om mij versus alles. Kijk als ik er nu bij was geweest, stel ik liep op dat moment in Manhattan, dan had ik het wel geweten. Maar ik zat waarschijnlijk gewoon te werken in Nederland en als ik werk kijk ik meestal geen nieuws, want dat werkt niet. Maar als ik me zou willen aansluiten bij die grote groep mensen die van nature dit soort informatie onthoudt, is het aan te raden de hele dag het NOS-journaal te kijken om niets wereldschokkends te missen waardoor ik zou kunnen zeggen wat ik op dat moment aan het doen was.

Herinneringenophaaltechniek

Maar ik vind het geen probleem om dit soort dingen niet te weten. Als wel, dan had ik natuurlijk al lang uitgezocht waar ik op dat moment precies was, dan creëerde ik dat ik het wel wist, terwijl ik het eigenlijk niet wist. Die techniek is als studietechniek goed, maar als herinneringenophaaltechniek misleidend. Het is net zoiets als het hebben van herinneringen door middel van foto’s of een mening van iemand anders gebruiken: daar loop je op stuk. Een oplossing is dus niet nodig. Sommige dingen onthoud je van nature wel, ik onthoud bijvoorbeeld awkward goed gezichten, en andere dingen niet.

Web

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: