Soms zie ik dat vrienden van mij, die dus serieuze inhoud hebben, in de hype van de hipsterplanten zijn gestapt. We’re talking de pannenkoeken- en de gatenplant hier.

Design

Liefst op een Scandinavisch design tafeltje. Hoe herken je een Scandinavisch design tafeltje? Zwart ijzeren onderstel, zo dun mogelijk, met onafgewerkt houten blad erop. Dat is Scandinavisch design. Zeggen ze. Ik dacht dat design uniek moest zijn, maar misschien ben ik in de war met ‘art’. Ik denk dat het mis ging toen we allemaal ineens van die handige radiatoren in onze badkamers namen waarover je je handdoek kon hangen. De eerste noemden we een design radiator, maar bij de 26 duizend miljoenste denk ik dat we het wel gewoon een standaard badkamerradiator hadden kunnen gaan noemen.

Hoe kom je erop?

Maar goed, we hebben het hier over het hypen van een plant. Ja, hoe kom je er op? Nou ik denk doordat de gemiddelde hipster vegetarisch is, en als niet dan eet hij het liefst een Iberico zwijn, pulled natuurlijk, maar het gros is vegetarisch en daarbij past plantenliefde. Dat is de weg die ik in mijn hoofd loop. En welke plant dan? Nou de pannenkoekenplant komt uit de brandnetelfamilie, moet iemand gedacht hebben, en onkruid vergaat niet en dat is handig. Want het is natuurlijk niet zo dat als je je baard laat staan en heule speciale biertjes drinkt er ook ineens groene vingers uit je geruite overhemdsmouwen steken. Fijn dus dat iemand is opgestaan en deze twee diehards onder de planten, die hij natuurlijk al sinds de seventies zonder enige moeite in leven had weten te houden, omhoog heeft gehouden.

Geen gat in zien

Die gatenplant is net als het Scandinavische bijzettafeltje, dun van onder met een onafgewerkt blad erop waar je makkelijk doorheen kan kijken. En je ziet hem echt overal terug: op kleding, stationery, (dat zijn bureauspullen maar met dat woord kun je echt niet meer aankomen – denk dat dokter Utker daar een hand in heeft gehad) kussentjes en gordijnen. Super handig als je alles in 1 lijn wil hebben. Die gatenplant is eigenlijk een soort K3 geworden. Het begint met iets waar eigenlijk niemand echt een gat in ziet, totdat iemand de marketingmachine aan zet. En dat is voor mensen die geen creatieve kant hebben een uitkomst. Dus als je dan met je gatenplantblouse in een tuincentrum loopt te zoeken naar een nieuwe kamerplant, snap ik dat je licht beïnvloed een keuze maakt. Maar neuk die marketingmachine, ik pak een cyclaam.

Blog-2018sep6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: